Kunstenaar creëert inspirerende omgeving door gebruik van geluid

De oude distilleerderij in Ödåkra, Zweden, is gerenoveerd tot een spannende locatie voor winkels, kunstgalerieën en recreatiegebieden. De Zweedse luidsprekerontwerper Audio Pro heeft in deze inspirerende omgeving draadloze producten geïnstalleerd uit zowel zijn zakelijke segment als populaire consumentenproducten.

In een oude en vervallen distilleerderij uit 1897 in Ödåkra net buiten Helsingborg, Zweden, heeft de kunstenaar Andréas Wargenbrant de afgelopen jaren een unieke ontmoetingsplaats gecreëerd die bezoekers van heinde en verre aantrekt. Andréas en zijn collega Martina Haase kochten het oude industriële pand van 20.000 vierkante meter in 2016, en sindsdien hebben ze het omgetoverd tot een locatie voor winkels, kunstgaleries, veilingbedrijven, paddlebanen, indoor schietbanen en nog veel meer.

De omgeving is erg populair geworden en Andréas besteedt veel tijd aan het creëren van ruimtes die alle zintuigen aanspreken, niet alleen de visuele. Na contact met de Zweedse geluidsexpert Audio Pro werd het idee geboren om ook muziek als onderdeel van de beleving in deze omgeving te integreren. Andréas Wargenbrant legt uit: “Toen de luidsprekers binnen en buiten werden geïnstalleerd, voelde het alsof de hele ruimte een heel specifiek gevoel kreeg.

Jens Henriksen, CCO bij Audio Pro, bevestigt dat geluid inderdaad een grote invloed heeft op de beleving van alle soorten omgevingen. “Wij werken met geluid en luidsprekers voor verschillende soorten ruimtes. Sinds 1978 ontwerpen we speakers voor thuis, en sinds 2012 werken we ook met speakers voor commerciële ruimtes. We ontwerpen draadloze systemen voor winkels, restaurants, hotels en alle andere soorten activiteiten die een omgeving moeten creëren die uitnodigend is voor de bezoeker. En het effect daarvan op de bezoeker is veel groter dan veel bedrijfsontwikkelaars nog niet begrepen hebben, ook al gaat die ontwikkeling de goede kant op. Daarom zijn wij erg blij dat Andréas hen in dit opzicht een stap voor is”.

Voor een kunstenaar staan indrukken en ervaringen centraal bij alles wat Andréas creëert. “Ik wil dat alle zintuigen een ervaring opdoen bij Spritfabriken; de geur van versgebakken brood van Stenugnsbageriet, naar knoflook geurende pasta van Papà Piada, de geuren van vers geplukte bloemen van onze bloemist, de roes die je krijgt van onze biermaker, en de muziek die je het gevoel geeft dat je nooit alleen bent. En al het moois dat je ziet als je door de mode- en designwinkels slentert. Alle zintuigen moeten worden geraakt.” legt Andreas uit.

Spritan in Ödåkra heeft zowel binnen als buiten draadloze luidsprekers. Jens Henriksen legt uit: “In ons bedrijfssegment hebben we luidsprekers die ontworpen zijn voor zowel binnen- als buitengebruik, en bovendien zijn ze draadloos, wat betekent dat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen wanneer dat nodig is, wanneer het ontwerp of het interieur van de ruimte verandert. U klikt de luidsprekers gewoon op hun plaats in bestaande elektrische rails in het plafond. Dit biedt een grotere flexibiliteit dan bij andere systemen waarbij je de luidsprekers permanent installeert.” In de kunstgalerij van Andréas Wargenbrant staan vier Drumfire, uit het consumentensegment van Audio Pro. Individueel leveren de luidsprekers een behoorlijk groot geluid, en als groep geven ze de kunstgalerie een massief geluidstoneel. Andréas vat de impact van deze luidsprekers als volgt samen; “Drumfire – ik kan je één ding vertellen; Rock on! Ongelofelijk geluid!”